Direktlänk till inlägg 15 oktober 2007

PlokkFiskur

Av elaina - 15 oktober 2007 18:35

I helgen som va hade jag tänkt göra Plokkfiskur (isländsk rätt) åt mig&Kärbon, fast det blev inte av, men idag bjöd jag på det!


Va lite mycket att hålla reda på, som alltid när man är ovan och/eller gör ett recept för 1a gången:många kastruller blev det, men väl värt besväret!

När jag höll på som värst upptäckte jag att curryburken va TOM!

Som tur är har vi snälla grannar som låna ut sin burk (TACK A&M! )


Hade faktiskt missa att det stod i receptet. Det är ovanligt att jag överhuvudtaget följer recept, men detta va jag ju så glad att jag fått tag i, eftersom jag inte fick möjlighet att smaka den omtalade isländska maträtten på ort å ställe. Här får ni övriga möjlighet att laga efter receptet jag fick;


900 gr torsk

200 gr potatis

1 msk peppar

1 gul lök

5 dl mjölk

1 tsk curry

2 msk kallt smör

smörboll

salt 

  • Skala och koka potatisen mjuk, lägg ner i kastrull.
  • Skär fisken i bitar ; koka upp och stäng av värmen och låt stå medans såsen tillreds, i ca. 10 minuter.
  • Gör en smörboll; lika delar smör som vetemjöl.
  • Skala och hacka löken.

Lägg den i en kastrull tillsammans med mjölk, curry och salt.

  • Låt koka upp och tillsätt sedan smörbollen. Sjud i ca. 5 minuter.
  • Tillsätt fisken och potatisen och rör ordentligt så att fisk och potatis mosas väl.
  • för över allt i en gratängform, peppra något å riv ost över.
  • gratinera i 175 grader tills osten fått färg (en kvart kanske?)

Servera kokta grönsaker och grovt rågbröd till.


(Vi hade grön sallad till å knäckebröd duger gott å väl!)

mmmmm....


Även om det så här första gången va lite bökigt att tillaga, så va det väl värt mödan: -Det va inge gott, det va skitgött! sa Dotra, Sonen va lite tveksam som alltid vid "geggiga" maträtter, men åt utan större invändningar. Vi vuxna tyckte det va MYCKET gott! Det kan rentutav bli en favorit-maträtt!

Är det nån av er som har andra isländska maträtter (eller goda fiskrätter överhuvudtaget) så emottager jag tacksamt dessa recept...

=0)

 
 
Esters mamma

Esters mamma

15 oktober 2007 20:33

Skyr, men det hade du ju ätit.
Jag har ätit fårkött med nån vit sås och sen tunna bröd, typ tunnbröd, till.
Ska kolla om jag får med mig nåt recept som jag kan ge till dig.
Glassen på Island, den är supergod. Jättegod glass på Eden men den kanske du missade.
Soppa i bröd, supergott. Jättestor typ franskbröd som är urgröpt och fylld med god soppa. Ät soppan först och sen brödet som har sugit åt sig av soppan.

http://estersmamma.blogg.se

 
Ingen bild

elaina

15 oktober 2007 22:26

E´s Mamma: Jo, skyr va gott!
Fårköttet å Soppa-i-bröd lät spännande, glassen på Eden missa jag, tyvärr.
Åå va gla jag blir när Du erbjuder Dig att skaffa fram recept!
Svägerskan föreslog i helgen att vi sku ordna isländsk middag.
Vad tyx om denna meny:
FÖRRÄTTURI:*soppa-i-bröd
VARMRÄTTIR:*fårköttstunnbröd + *plokkfiskur
EFTERRÄTT: *skyr med bär
Kan det va nåt?
Hör med Syster Din om Hon kan tipsa om nån bra isländsk kokbok oxå, helst på svenska...
=0D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av elaina - 25 mars 2017 13:13

En sak som fascinerar mig mest av allt i denna värld på Tellus är att barn blir till! HUR kan dessa mikroskopiska spermier å ägg bli en levande varelse ?!?  Liv är verkligen ett totalt mirakel, vilket sker i ett mikrokosmos...tänk om vi här-å-nu-l...

Av elaina - 28 maj 2016 14:39

En MYCKET regning e.m./kväll i fjol sommar va vi på en visning av utgrävningarna som vi kunnat se från vårat sängkammarfönster, det va mycket fascinerande å vi tog flera bilder på fascinerande fynd. Dessvärre hittar jag inte igen dom i skrivande stun...

Av elaina - 12 februari 2016 19:17

Istället för att slänga bort köttben+ styckslamsor, kycklingskrov å fisk-/ lax- huvud+ ev skaldjursrens, går det utmärkt bra att koka fond till soppor å grytor av det! Brukar i frysen ha typ 2l. tomma glasslådor å spara tills dom blir fulla av; ox-/ ...

Av elaina - 29 november 2014 14:30

Ibland kan det hända sig att en totalt glömmer bort att lägga överblivet kaffebröd i plastpåse. Liksom matbröd som säljs i nån sorts halvpapperspåse brukar det bli torrt å tråkigt redan dan efter, för att inte tala om vad trist det är efter en liten ...

Av elaina - 15 april 2014 19:12

Häromdan begav mej ut på en SOLskenspromenad runtomkring i dom vackra omgivningarna:             I år gick det att ta sig runt "KyrkSjön" ända bort till "Herrgårn", där står flera runstenar som jag nu detta år änteligen kom fram till ! ( i fjo...

Presentation

Gör mig glad: skriv en rad!

KattFnatt

Fråga mig

8 besvarade frågor

OMRÖSTNING!

Vad tycker Du om FISKBULLAR?
 JätteGOTT! speciellt i hummersås...
 Jovars, helt OK vardagsmat.
 Njaaa, finns det inget annat så...
 URS, inget vidare!
 FY! över min döda tunga!
 Sa Du kattmat?

Samma datum tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10 11
12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2007 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

HUMOR!

RSS


Skapa flashcards