Här kommer det efterfrågade receptet på Sluring;
1 bit kålrot 1 1/2 liter grönsaksbuljong
1 bit rotselleri 2 1/2 dl mjölk
1 palsternacka 1 msk vetemjöl
1 rejäl morot 1/2 dl hackad persilja
3 potatisar
1 stor gul lök
1dl korngryn salt och peppar
Gör så här:
Skala och strimla rotsakerna. Skala och hacka löken. Koka upp buljongen. Lägg i korngryn och rotsaker. Koka sakta under lock i ca ½ timme.
Rör ut vetemjöl i mjölken och sila ner i soppan. Smaka av med salt och peppar samt strö i hackad persilja.
Kanske vankas det sluring imorgon torsdag innan obligatoriska pannkakan...
=0)
Lisbeth
16 maj 2007 21:26
Sluring (även kallad tisdagssoppa) serverades även i "lumpen". Omnämns i en av Albert Engströms böcker när han beskriver hur han excera beväring.
http://www.
Fröken Jansson
17 maj 2007 11:28
Ännu en rätt jag aldrig smakat på. Verkar vara "fattigmansmat" från förr. Ska man även våga sig på denna? Låter inte särskilt gott (men isterbandslådan var ju jätte god)
Ja, jag ska göra den, som jag skrivit tidigare, det är alltid roligt att prova på nya (gamla) recept.
mimmi
17 maj 2007 13:42
Jaha, är det gott, måntro? Bästa svaret får jag om jag provar, för det en gillar tycker den andre inte om. Men grönsaker är ju aldrig fel.......Korngryn???? Hummm????
Negativa Siv
18 maj 2007 10:41
Kan det där verkligen vara GOTT?????
elaina
18 maj 2007 14:43
Lisbeth: Tisdagssoppa är det fler som har benämt den: Kärt Barn har många namn...
Frk J. & mimmi: Våga prova! Krydda gärna med nån mer krydda t.ex timjan eller mejram, senap är oxå gott till. Korngryn har säkert väldigt bra GI-värde...
Skogsfrun: 5 poäng till Dig för att Du gissa rätt å 5extra p. för att Du gillar det...
Siv: hoppas Du sku kunna bli mer positivt inställd om Du finge möjlighet att smaka Sluring...
=0)
Anette
20 maj 2007 13:42
Tack för receptet. Det ska jag verkligen prova. Jag tycker att det är roligt med gamla recept och de ska inte falla i glömska.
Anette
http://anette.bloggagratis.se
smulan
25 januari 2009 10:59
Tydligen är sluring en annan rätt i Hälsingland än i Ångernmanland! :)
Apropå sluring i Ångermanland..
http://smulansblog.blogspot.com/2009/01/aprop-sluring.html
http://smulansblog.blogspot.com
cfglb
10 december 2010 21:17
Sluring är väl annars när man vispar upp fettet i stekpannan efter att ha stekt fläsk med lite vatten till en simmig soppa. Sluring borde väl egentlign på bästa köksfranska heta "Potage de gras frappé".
elaina
13 december 2010 20:57
"cfglb"!
Det beror på var i landet man befinner sig: det är en dialektal skillnad!
Hemma-där-i-mig kallas denna maträtt "Sluring", men jag vet att den på andra ställen kallas annorledes...
=o)
Soppatorsk
5 mars 2017 11:23
Sluring var ju något som serverades på de enklaste haken förr i tiden till tandlösa gubbar som inte kunde tugga, alltså skall den vara mycket lös i konsistensen. Det finns nog många varianter på denna rätt, så kan man använda stekt fläsk och flott, pilsnerdricka var en viktig ingrediens och kanske kostade man på att slänga i några ägg också (utan skal). Helst skall den inte serveras i tallrikar utan på ett stort bord med urgröpningar i skivan som soppsubban torkar ur med en handduk när hon har fått kovan.
elaina
25 mars 2017 09:46
Vilken mustig information, tack!
en sånt bord vore MatKulturHistorisk att ha...
:D