Direktlänk till inlägg 16 maj 2007

SLURING!

Av elaina - 16 maj 2007 17:31

Här kommer det efterfrågade receptet på Sluring;

1 bit kålrot                         1 1/2 liter grönsaksbuljong
1 bit rotselleri                     2 1/2 dl mjölk
1 palsternacka                   1 msk vetemjöl
1 rejäl morot                      1/2 dl hackad persilja
3 potatisar 

1 stor gul lök

1dl korngryn                      salt och peppar

Gör så här:
Skala och strimla rotsakerna. Skala och hacka löken. Koka upp buljongen. Lägg i korngryn och rotsaker. Koka sakta under lock i ca ½ timme.
Rör ut vetemjöl i mjölken och sila ner i soppan. Smaka av med salt och peppar samt strö i hackad persilja.

Kanske vankas det sluring imorgon torsdag innan obligatoriska pannkakan...

=0)


 
 
Lisbeth

Lisbeth

16 maj 2007 21:26

Sluring (även kallad tisdagssoppa) serverades även i "lumpen". Omnämns i en av Albert Engströms böcker när han beskriver hur han excera beväring.

http://www.

 
Ingen bild

Fröken Jansson

17 maj 2007 11:28

Ännu en rätt jag aldrig smakat på. Verkar vara "fattigmansmat" från förr. Ska man även våga sig på denna? Låter inte särskilt gott (men isterbandslådan var ju jätte god)
Ja, jag ska göra den, som jag skrivit tidigare, det är alltid roligt att prova på nya (gamla) recept.

 
Ingen bild

mimmi

17 maj 2007 13:42

Jaha, är det gott, måntro? Bästa svaret får jag om jag provar, för det en gillar tycker den andre inte om. Men grönsaker är ju aldrig fel.......Korngryn???? Hummm????

 
skogsfrun

skogsfrun

17 maj 2007 17:34

Hurra, jag gissade ju rätt RÄTT;) Sluring är gott.

http://barasaras

 
Ingen bild

Negativa Siv

18 maj 2007 10:41

Kan det där verkligen vara GOTT?????

 
Ingen bild

elaina

18 maj 2007 14:43

Lisbeth: Tisdagssoppa är det fler som har benämt den: Kärt Barn har många namn...

Frk J. & mimmi: Våga prova! Krydda gärna med nån mer krydda t.ex timjan eller mejram, senap är oxå gott till. Korngryn har säkert väldigt bra GI-värde...

Skogsfrun: 5 poäng till Dig för att Du gissa rätt å 5extra p. för att Du gillar det...

Siv: hoppas Du sku kunna bli mer positivt inställd om Du finge möjlighet att smaka Sluring...

=0)

 
Anette

Anette

20 maj 2007 13:42

Tack för receptet. Det ska jag verkligen prova. Jag tycker att det är roligt med gamla recept och de ska inte falla i glömska.
Anette

http://anette.bloggagratis.se

 
smulan

smulan

25 januari 2009 10:59

Tydligen är sluring en annan rätt i Hälsingland än i Ångernmanland! :)

Apropå sluring i Ångermanland..
http://smulansblog.blogspot.com/2009/01/aprop-sluring.html

http://smulansblog.blogspot.com

 
Ingen bild

cfglb

10 december 2010 21:17

Sluring är väl annars när man vispar upp fettet i stekpannan efter att ha stekt fläsk med lite vatten till en simmig soppa. Sluring borde väl egentlign på bästa köksfranska heta "Potage de gras frappé".

elaina

13 december 2010 20:57

"cfglb"!
Det beror på var i landet man befinner sig: det är en dialektal skillnad!
Hemma-där-i-mig kallas denna maträtt "Sluring", men jag vet att den på andra ställen kallas annorledes...
=o)

 
Ingen bild

Soppatorsk

5 mars 2017 11:23

Sluring var ju något som serverades på de enklaste haken förr i tiden till tandlösa gubbar som inte kunde tugga, alltså skall den vara mycket lös i konsistensen. Det finns nog många varianter på denna rätt, så kan man använda stekt fläsk och flott, pilsnerdricka var en viktig ingrediens och kanske kostade man på att slänga i några ägg också (utan skal). Helst skall den inte serveras i tallrikar utan på ett stort bord med urgröpningar i skivan som soppsubban torkar ur med en handduk när hon har fått kovan.

elaina

25 mars 2017 09:46

Vilken mustig information, tack!
en sånt bord vore MatKulturHistorisk att ha...
:D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av elaina - 25 mars 2017 13:13

En sak som fascinerar mig mest av allt i denna värld på Tellus är att barn blir till! HUR kan dessa mikroskopiska spermier å ägg bli en levande varelse ?!?  Liv är verkligen ett totalt mirakel, vilket sker i ett mikrokosmos...tänk om vi här-å-nu-l...

Av elaina - 28 maj 2016 14:39

En MYCKET regning e.m./kväll i fjol sommar va vi på en visning av utgrävningarna som vi kunnat se från vårat sängkammarfönster, det va mycket fascinerande å vi tog flera bilder på fascinerande fynd. Dessvärre hittar jag inte igen dom i skrivande stun...

Av elaina - 12 februari 2016 19:17

Istället för att slänga bort köttben+ styckslamsor, kycklingskrov å fisk-/ lax- huvud+ ev skaldjursrens, går det utmärkt bra att koka fond till soppor å grytor av det! Brukar i frysen ha typ 2l. tomma glasslådor å spara tills dom blir fulla av; ox-/ ...

Av elaina - 29 november 2014 14:30

Ibland kan det hända sig att en totalt glömmer bort att lägga överblivet kaffebröd i plastpåse. Liksom matbröd som säljs i nån sorts halvpapperspåse brukar det bli torrt å tråkigt redan dan efter, för att inte tala om vad trist det är efter en liten ...

Av elaina - 15 april 2014 19:12

Häromdan begav mej ut på en SOLskenspromenad runtomkring i dom vackra omgivningarna:             I år gick det att ta sig runt "KyrkSjön" ända bort till "Herrgårn", där står flera runstenar som jag nu detta år änteligen kom fram till ! ( i fjo...

Presentation

Gör mig glad: skriv en rad!

KattFnatt

Fråga mig

8 besvarade frågor

OMRÖSTNING!

Vad tycker Du om FISKBULLAR?
 JätteGOTT! speciellt i hummersås...
 Jovars, helt OK vardagsmat.
 Njaaa, finns det inget annat så...
 URS, inget vidare!
 FY! över min döda tunga!
 Sa Du kattmat?

Samma datum tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2007 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

HUMOR!

RSS


Skapa flashcards